Whakawhiti ki te ihirangi
AmpSize

Surge protection check

Is a surge protective device required or recommended here?

AS/NZS 3000Ngā raraunga kei raro i te arotake

Reads AS/NZS 3000:2018.

Whakamātau mahi 1

Ka whakakī ia mahi i ngā uara tauira. Whakakapia ērā ki ō uara.

Ngā whakauru

He tauira mahi me ngā whakauru taunoa.

Whenua
Aotearoa
Whakaurunga hou
Āe
Overhead supply
Kāo
Human life: safety services, medical care
Kāo
Public services or cultural heritage
Kāo
Commercial or industrial activity
Kāo
A large number of co-located people
Kāo

Surge protective device

Recommended

Clause
AS/NZS 3000:2018 Cl 2.7.3
Basis
AS/NZS 3000:2018 Section 2.7.3, applied in New Zealand as a recommendation unless the Electricity (Safety) Regulations 2010 call for it
Standing
Derived, not read from the printed standard

He āwhina hoahoa tēnei hua. Manatokohia ki te paerewa o nāianei.

Ngā hīkoi tātaitanga

  1. WhakauruWhakaurunga hou

    AS/NZS 3000:2018 Cl 2.7.3 (derived)

  2. Consequences of an overvoltageNone of the listed consequences

    AS/NZS 3000:2018 Cl 2.7.3 (derived)

  3. Surge protective deviceHuaRecommended

    AS/NZS 3000:2018 Cl 2.7.3 (derived)

  4. BasisAS/NZS 3000:2018 Section 2.7.3, applied in New Zealand as a recommendation unless the Electricity (Safety) Regulations 2010 call for it

    AS/NZS 3000:2018 Cl 2.7.3 (derived)

Pātai

He āwhina hoahoa te hua. Manatokohia ki te paerewa o nāianei.

Does a house need a surge protective device?

In New Zealand, AS/NZS 3000 Section 2.7.3 is applied as a recommendation unless the Electricity (Safety) Regulations 2010 call for one. In Australia a new house takes a recommendation too, unless an overvoltage there would affect human life, public services, commerce or many people. AmpSize states this as derived.

When is a surge protective device mandatory in Australia?

Amendment 2 to AS/NZS 3000:2018 made it mandatory for a new installation where the consequences of an overvoltage affect human life, public services or cultural heritage, commercial or industrial activity, or a large number of co-located people. The tool reads those four cases.

Why does the tool say derived?

AmpSize has not read Section 2.7.3 from the printed standard, and Amendment 2 is not on hand. The table states the rule as it is commonly reported, and the result carries that mark until the pages are read.

Does an overhead supply change the answer?

Not in the clause the tool reads. An overhead supply is more exposed to lightning surges, so the tool notes it and points to a risk assessment to AS/NZS 1768, which can show the need for a device.

Ngā Clause me ngā Table e pānuitia ana e tēnei taputapu

Ia Clause me Table, me te pēhea i manatokotia ai ia tētahi

He whai hua tēnei?

He pātai, he uara rānei e kitea ana he hē? Whakapā mai.